Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ)
2008
Γ. ΤΣΟΥΓΚΑΣ, Ν. ΔΕΛΗΓΚΑΡΗΣ.
8 ΣΕΛΙΔΕΣ ΦΩΤΟΤΥΠΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ
2,30 ΕΥΡΩ



ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ..

4 σχόλια:

Project ΙππόΚαμπος είπε...

4 φωτοτυπημένες σελίδες, συραμμένες στην δεξιά μεριά (όπως τα manga ένα πράμα) και η πίσω μεριά της σελίδας κενή.. Δηλαδή μια ιστορία με 4 (μονές) σελίδες.. Σχέδιο καλό, η ιστορία.. καλη, σαν έκδοση δεν λέει τίποτα και η τιμή του απαγορευτική.. Μην ξεχάσω να αναφέρω η έκδοση αυτή, μας έρχεται απο την Θεσσαλονίκη.. :)

Ανώνυμος είπε...

Αγόρασα το Φανζινάκι απο το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΜΙΚΣ στη Θεσ/νίκη.
Σίγουρα η έκδοση είναι ερασιτεχνική,αλλα το 1997,τα περισσότερα φανζίν που κυκλοφορούσαν ήταν κάπως έτσι.(Βρήκα κάτι τελευταία κομμάτια απο το''TRASHCAN''του Τσούκη στο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ και τρελλάθηκα!).Η έκδοση που αγόρασα είναι διαφορετική,με σελίδες μπρός-πίσω,σε μικρό μέγεθος.Είναι το πρώτο Φανζίν με Variant cover(Δεληγκάρης,pencil art cover).Άς μιλήσουμε,για το περιεχόμενο:
Είναι μια Ιστορική Αλληγορία & ως τέτοια είναι η Πρώτη ιστορία σε Ελληνική έκδοση που κυκλοφόρησε και ουσιαστικά ορίζει αυτό το είδος.Για κάποιον εκτός Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας,μοιάζει ελαφρώς δυσνόητη γιατί είναι γραμμένη απο Θεσσαλονικιώτικη ή Μακεδονική 'point of view' με αρκετούς συμβολισμούς.Ας τις δούμε:
1)Το 1997 η Θεσσαλονίκη(τότε βγήκε η ιστορία) ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και είχε στηθεί 1 τριήρη στην παραλία της,όπως ακριβώς στο κόμικ(γι αυτό η επιστροφή στο παρόν γίνεται σε εκείνο το σημείο).
2)το αγόρι που μεταμορφώνεται σε πουλί για να πετάξει στο παρελθόν και να'μάθει' για τον Αλέξανδρο,που ξαναμεταμορφώνεται σε βασιλικό πουλί(αετός)για να ξεκινήσει το ξύπνημα του ''Μαρμαρωμένου Βασιλιά''.
3)ο μύθος της γοργόνας,αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου,που τον αναζητά(Κλασική Παράδοση,αν ρωτήσετε,παπούδες,γιαγιάδες).Στη σελίδα αυτή οι διάλογοι πρέπει να διαβαστούν με την εξής σειρά'ΖΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ?ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ..ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ!
4)Το Κλαδί Ελιάς-σύμβολο της Νίκης-που ο Αλέξανδρος παραδίνει στο αγόρι,περιέχει όλη την Ελληνική Ιστορία & Πολιτιστική Κληρονομιά,& θα τον βοηθήσει να κυβερνήσει απογειώνοντας το 'καράβι' προς το μέλλον
5)το ''2313'' που συμβολίζει τα χρόνια απο την ίδρυση της πόλης της Θεσσαλονίκης(η ιστορία ήταν να κυκλοφορήσει το 1998)γι αυτό και η κυκλοφορία της στην Αθήνα,10 χρόνια αργότερα έχει τον τίτλο ''2323''
ΕΤΥΜΗΓΟΡΊA:To ARTWORK του Νίκου Δεληγκάρη ειναι πολύ καλό,αν σκεφτεί κανείς οτι ήταν μόλις 18 χρονών όταν το σκίτσαρε.Μου άρεσαν πολύ οι μεταμορφώσεις,οι πρώτες και οι τελευταίες σελίδες και η σελίδα με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Είναι η Μοναδική Κόμικς δουλειά του!
Η ιστορία του Γιάννη Τσούγκα,κατα τη γνώμη μου,είναι επίσης πολύ καλή.
Αυτό που φαίνεται απο την αρχή είναι οτι προσπαθεί να μιλήσει κυρίως με την εικόνα και λιγότερο με τις λέξεις.Η ιστορία χτίζεται σιγά και στο τέλος''απογειώνεται''κυριολεκτικά,
σιωπηλά.Ο Τσούγκας καταφέρνει να ταιριάξει και να υφάνει όλους τους συμβολισμούς που περιγράψαμε παραπάνω σε ένα ανυψωτικό φινάλε.
Αγαπημένα μου σημεία:1)το παιδί που είναι μικρό στο 1ο πάνελ κι όταν επανέρχεται,έχει μεταμορφωθεί και ωριμάσει σε έφηβο,εξαιτίας της γνώσης που έχει πάρει.
2)τα μηνύματα της ιστορίας που είναι πολλαπλά,αλλα τα συνοψίζω στα εξής:''Αν ποτέ ξεστρατήσεις(η Γνώση)θα σε γυρίσει στο σωστό δρόμο'' και
''Μην τη χαρίσεις(Γνώση)σε κανένα,παρα μόνο στα παιδιά σου''
Νομίζω οτι όσο μπανάλ κι αν ακούγεται η γνώση του απο πού καταγόμαστε και ποιοί είμαστε θα μας βοηθήσει να μην χάσουμε την ταυτότητά μας αλλα και να αντισταθούμε στην προσπάθεια του να ξεχάσουμε ποιοί είμαστε και δεν πρέπει να χαρίσουμε σε κανέναν,ή να αφήσουμε να σφετεριστεί κανένας την Ιστορία μας.ή τον Πολιτισμό μας(βλέπε Σκόπια,όπου είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε αρχικά το όνομα και στο μέλλον, ότι αυτό συνεπάγεται)γιατί τρώγοντας ανοίγει η όρεξη για όλους!
3)το ανυψωτικό κι ελπιδοφόρο χωρίς λόγια,ονειρικό φινάλε προς το μέλλον(2005,2010[συμπτωματική χρονιά άραγε?],2050,2100)
Αφού διαβάσετε το παραπάνω σχόλιο,γυρίστε και ξαναδιαβάστε την ιστορία προσεχτικά.
Για μένα θα παραλληλίζω αυτή τη μικρή Φανζίν ιστορία με το ''TRY ME'' των UFO,ακούγοντας τους στίχους ''Try me,oh,take me for a little while,before it`s over and you leave me with just a smile''και το εκπληκτικό,επίσης ''απογειωτικό'',χωρίς λόγια,solo του Michael Schenker στο τέλος
Περπερίδου Περσεφόνη
Φιλόλογος-Ιστορικός

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=GoX7ROP9ZdM&fmt=18

Δήμητρα είπε...

Πολύ καλή η ιστορία,αλλα...μικρή.Θέλω..κι άλλο!Ψηφίζω να συνεχιστεί!Ποιοί άλλοι συμφωνούν μαζί μου?

εικονολάγνοι

παρατηρητές